Bogdan Pitaru
Bogdan Pitaru Blog

Poker cu România

octombrie 13th, 2012 de bogdanpitaru.ro

Directorul Bursei din Sibiu dispare, după ce pierde banii clienților înregistrați pe o firmă privată, în Insulele Virgine. Privatizarea Oltchim ajunge o telenovelă ieftină, în care câștigătorul “pe persoană fizică” plimbă niște saci cu bani prin București, până când Guvernul îi reziliază contractul. În tot acest timp, de pe firava Bursă de la București dispar clienți importanți, cum ar fi ING, iar administratorul Fondului Proprietatea e în aer, în urma unei decizii a justiției. Dacă mai adăugăm și situația Hidroelectrica, prinsă între insolvență și băieții deștepți, putem vedea cu ușurință cât de volatil e sistemul financiar din România.

Totul e șubred, precum un castel de cărți de joc. România își joacă banii la ruletă cu o nonșalanță demnă de cazino, iar finanțele țării se pariază periodic la un veritabil Partypoker, unde nimeni nu are chintă royală, în schimb toată lumea vrea să blufeze cu o simplă pereche.

Iar toată această sarabandă financiară e supravegheată de comisarii de la Bruxelles, ușor iritați de dezmățul mioritic, dar bucuroși atâta timp cât parte din capital (a se citi cașcaval) trece granița înspre Occident. În cazul nostru, haosul e o metodă convenabilă de a justifica prostia, dar și hoția.

O țară șubredă financiar, e o țară mai ușor de controlat. România e ținută pe linia de plutire de împrumuturile din ce în ce mai dese și mai multe venite de la organismele financiare externe. E o formă de control acceptată de toți factorii de decizie. Mai puțin de contribuabil, singurul în măsură să acopere nota reală de plataă după cacealmalele politicienilor și finanțiștilor aflați la butoane.

Postat in Societate
Etichete: , ,

Scrie un Comentariu

Nota: Publicarea comentariului ar putea fi intarziata. Nu repostati comentariul.